Dobré odpoledne
Jak někteří z vás ví, celé léto jsem strávila na Islandu. Ochutnala jsem tam super koláč šťastného manželství. Je hodně specifický pro Island, protože jeho velmi důležitou ingrediencí je rebarborová marmeláda, kterou jsem u nás v Česku teda neviděla. Dál taky obsahuje cukrový sirup, který v ČR není úplně běžný, věřím ale že ho seženete. Obě suroviny ale není těžké nahradit. Nebudete sice mít ten opravdový islandský koláč, jak jsem ale dneska zjsitila, je skoro stejně dobrý i s medem místo sirupu a povidly místo marmelády.
Ingredience podle originálního recepu:
2 vejce, 5 hrnků vloček, 3 ne úplně plné hrnky mouky (mix hladké a polohrubé), 1,5 hrnku cukru, 0,5 hrnku cukrového sirupu (medu), špetka soli, 200g rozpuštěného margarínu, 300g rozpuštěného másla, polévková lžíce sody, rebarborová marmeláda (povidla) na náplň
Klasicky rozšleháme vejce s cukrem, přidáme rozpuštěný margarín a máslo, vločky, mouku, sirup, sůl a sodu.Promícháme a 2/3 směsi přesuneme na plech. Potřeme marmeládou/povidly a na ně navrstvíme zbytek těsta. Pečeme asi 20 minut na 180°C. Koláč by měl být těsně po vytažení z trouby hodně měkký a po vychladnutí ztuhne.
Good afternoon.
Asi you might know, I spent whole summer on Iceland, working in a hotel. For breakfasts, we had there a typical icelandic cake - Happy marriage cake. Emmi was so nice, and she gave me the recipe for the cake, so I can share with you. So, thank you Emmi. The recipe is a little demanding for ingredients, since as a tradition says, you should use the rhubarb jam and sugar syrup. Depends on the country you live in, you can substitute both of the ingredients, however it won't be the real happy marriage cake itself. I still think it is worth trying. Today I baked it with plum jam and honey instead of the syrup and it tastes good. I should have baked it for shorter time though. Stop rambling, let's take a look at the ingredients.
You'll need:
2 eggs, 5 cups of oats, 3 not completely full cups of all-purposed flour, 1,5 cup of sugar, 0,5 cup of sugar syrup, pinch of salt, 500 g margarine (I put only 200g and the rest butter) a little melted, 1 tbs of baking soda, rhubarb jam for filling (ca 2 scoops)
Whisk eggs and sugar first, Then add the rest and mix thoroughly. Take 2/3 of the mixture and put in on a tray. Cover with jam and put the rest 1/3 on top of that. You can leave some spots not covered with the batter, where the jam is visible. Bake it for 20 minutes at 180°C. Immediatelly after you take it out, it should be very soft. When it is cooled down, it should be chewy and juicy.
COMMENTS