V nějakém videu o pečení jsem viděla recept na duhový bagel. To mě přivedlo k nápadu zkusit bagely upéct. A určitě ne ty barevné. To možná až nebudu vědět co se sebou. Udělat bagely samo o sobě zabere dost času a ještě barvit těsto na 6 odstínů, tak nadšená asi zatím nejsem.

Co je vlastně na této housce s dírou uprostřed tak zajímavého? Kdo jste někdy bagel měl, tak víte, že na rozdíl od rohlíku nebo housky, nejsou tak nadýchané, jejich těsto je tužší. V angličtině pro to používají "chewy" od slovesa žvýkat. Jsou prostě žvejkací. Když se ale podíváte na suroviny, oproti běžnému chlebu na nich není nic výjimečného. Jak teda té "chewy" struktury docílíme? Uvidíte :-)

Na 4 bagely budete potřebovat:
čajovou lžičku sušeného droždí, 3/4 polévkové lžíce cukru krystal, 150 ml teplé vody, 250 g mouky na chleba, 3/4 lžičky soli, něco na posypání - sezamová semínka, mák, hrubou sůl,..

Do 50 ml vody nasypte droždí a sůl, nemíchejte a nechte 5 minut stát. V míse smíchejte mouku, sůl. Směs droždí, vody a cukru pořádně promíchejte a přilijte do mísy se suchými surovinami a zbylými 100 ml vody. Nyní je cílem vytvořit vlhké, pružné ale pevné těsto, je tedy možné, že budete potřebovat přidat vodu nebo mouku.
Směs hněťte na pomoučněné ploše minimálně 10 minut, nebo dokud se suroviny nespojí.

Uhnětené těsto dejte do mísy vymazané olejem, přikryjte utěrkou a nechce hodinu kynout. Množství těsta by se mělo zdvojnásobit. Po hodině těsto krátce prohněťte, jen abyste z něj dostali vzduch a nechte ještě 10 minut kynout.

Teď přichází ten moment, kdy se z obyčejného chleba stávají bagely :-) Z těsta vyformujte 4 bochníčky, prstem udělejte díru skrz, nechte je ještě 10 minut odpočinou a pomalu dejte vařit velký hrnec s vodou. Každý bagel se před pečením povaří 1-2 minuty z každé strany, a tím získá svou "chewy" strukturu.

Po vaření se bagely pečou 20 minut na 220°C. Nápady na náplně jsme včera dávaly na náš facebook, tak se můžete inspirovat tam, nebo vymyslet nějakou svoji vlastní kombinaci, tak jak jsem to udělala já a připravila burger z černých fazolí/cizrny. Na ten si recept můžete přečíst na mém blogu zde (recept je úplně dole).




I’ve seen a recipe for rainbow bagel in some baking video and I thought it’s pretty cool, so I wanted to make bagels for myself too. But definitely not the rainbow ones. Preparation of bagels is rather lengthy by itself, so coloring the dough for 6 different colors requires so huge excitement about baking which I haven’t reached yet probably.

What is so special about this bun with hole in the middle?? If you’ve ever had one, you know that the dough is chewier than regular bread or roll dough, right? However, when you take a look at the ingredients, there is nothing special about them, so how is the chewy structure achieved? You’ll see.
For 4 bagels, you will need:

Teaspoon of dry yeast, ¾ tablespoon of granulated sugar, 150 ml warm water, 250 g bread flour, ¾ teaspoon of salt, toppings – poppy seeds, sesame seeds, etc.

Pour yeast and sugar into 50 ml of water, don’t mix it and let it sit for 5 minutes. Mix flour and salt in a bowl. After 5 minutes stir the yeast mixture until combined and add it into the bowl of flour. Add the rest 100 ml of water and mix the dough until moist, elastic and firm. It is possible to add more water/flour to achieve the right consistence of the dough.

On floured surface knead the dough at least for 10 minutes, or until combined and elastic properly.
Then move the dough into oiled bowl and let it prove for 1 hour. The amount of dough should be doubled in the hour. Punch the air and let it rest for another 10 minutes.

Now the “secret” of bagel being bagel is revealed :-). Divide the dough in 4 buns, shape them into a round and make a hole in the middle. Let them rest for 10 minutes and bring to the boil a big pot of water. It is necessary to boil the bagels for 1-2 minutes on each side to achieve the chewy structure.

Then the bagels are moved on baking tray (with baking paper) and baked for 20 minutes at 220°C. We suggested some ideas for filling on our facebook, so you can take a look. We believe that you can come up with your own, as I did and prepared black beans/chickpeaburgers.