Zdravíčko,

po extra zdravých sušenkách z minulého týdne dnes přicházíme s úplným opakem, velmi sladkými, šťavnatými, ovesnými sušenkami.

Na cca 24 ks budete potřebovat:
hrnek měkkého másla, hrnek bílého cukru, hrnek hnědého cukru, 2 hrnky hladké/polohrubé mouky, 3 hrnky ovesných vloček, 2 vejce, lžičku vanilkového extraktu, lžičku sody, lžičku soli, 1,5 lžičky skořice

Smíchejte máslo a oba cukry, potom přidejte vejce a vanilkový extrakt. Zvlášť smíchejte zbylé suroviny, kromě vloček a přidejte do vaječné směsi. Přidejte ovesné vločky a nechte alespoň hodinu odpočívat.

Pečte 8 - 10 minut na 190°C. Sušenky ihned po upečení vypadají jako nedopečené, nemějte z toho strach, nechte je aspoň 5 minut odpočinout na plechu, pak je přesuňte na pečicí mřížku a nechte vychladnout. Ztuhnou, ale uvnitř budou šťavnaté.




Hello there,

last week we baked very healthy cookies, right? Let's prepare totally opposite - very sweet, chewy oatmeal cookies this Sunday. 

You'll need for 24 pcs:
cup of softened butter, cup of white sugar, cup of brown sugar, 2 cups of all-purposed flour, 3 cups of quick oats, 2 eggs, teaspoon of vanilla extract, teaspoon of baking soda, teaspoon of salt, 1,5 teaspoon of cinnamon

Mix butter and both types of sugar. Add eggs and vanilla extract. In separate bowl, blend the rest of the ingredients except oats and mix them with the egg mixture. Then add oats and let the dough rest for one hour at least. 

Preheat the oven for 190 °C, make cookies and bake them for 8 - 10 minutes. They seems like not baked enough the moment you take them out of the oven, but don't worry. Let them cool for at least 5 minutes on the baking tray then move them to a wire rack to cool completely and dig in!