Ahoj pekaři a pekařky!

Moje babička peče ty nejlepší vdolky na světě. O tom není žádných pochyb. Jsou plněné tvarohem s rozinkami a nahoře jsou povidla a posypka. Prostě ráj na zemi. Jako její vnučka, už zapřažená do pracovního procesu, jsem si chtěla přípravu této tradiční pochoutky trochu zrychlit. A od kamarádky dostala tento recept na kynuté těsto, které není třeba nechat kynout. Podívejte, jak to dopadlo...

Ingredience:
těsto: 250g hladké mouky, 75 ml rozpuštěného másla, 35g cukru, 120 ml mléka, kostka droždí, 50g majonézy, 2 žloutky, sůl.
náplň: 250g tvarohu, 1 žloutek, cukr dle chuti, rozinky namočené přes noc v rumu
posypka: máslo, mletý cukr a polohrubá mouka - promnout rukama

Postup:
Nachystáme si náplň - smícháme všechny ingredience a dosladíme podle chuti.

Ohřejeme mléko, osladíme cukrem a do něj rozdrobíme droždí a necháme vzejít. Kvásek zamícháme se zbylými ingrediencemi na těsto a prohněteme. Možná se pozastavíte nad majonézou, ale kvůli ní se právě těsto nemusí nechat kynout (to mi někdo řekl, věřím a předávám informaci dál)

Nenecháme vykynout jako normální kynuté těsto, ale hned zpracováváme. Tzn vezmeme asi lžíci těsta a zploštíme na pomoučněném vále do placičky, doprostřed dáme tvaroh a zabalíme. Zní to lehce, ale takhle část chce trochu praxe. Takhle si vyskládáme vdolečky na pečící papír a do každého vytlačíme jemně prstem důlek. Do důlku patří povidla, poté pomažeme vdolek rozšlehaným vajíčkem a nahoru posypka. Necháme chvíli nakynout a dáme péct na cirka 20 min na 180°C. Dobrou chuť!!




Hello everyone!

My grandma bakes the best cakes in the world. There is absolutely no doubt about it. The cakes - moravian vdolky - are filled with quark and raisins and on the top there is plum jam and sweet buttery topping. As I already work and preparation of this delitious cake takes a lot of time especially the waiting I wanted to shorten it somehow. And a friend of mine sent me this recipe for yeast dough without waiting. Let's see how it worked out...

Ingredients:
dough: 250g flour, 75ml melted butter, 35g sugar, 120ml milk, 50g mayonese, 2 egg yolks, salt
filling: 250g quark, 1 egg yolk, sugar according to your taste, raisins soaked in rum :)
topping: butter, powder sugar and flour 1:1:1 - rub with fingers

How to do it?
Get the filling ready - put all ingredients together. Easy:)

For the dough dissolve yeast in lukewarm milk. Let rise. Meanwhile measure dry ingredients in a large bowl. In another bowl measure wet ingredients. Add the yeast and knet the dough. Divide dough into small pieces and form flat circular pancake shapes. Put a teaspoon ofquark filling on dough then pull up the sides to seal cheese inside dough. Hollow out the center with your thumb and fill with poppy-seed filling or jam.

Transfer to baking paper on a tray. Brush edges with a beaten egg. Make a small hollow which you fill with a half spoon of plum jam. On the top put a bit of topping.

Place in oven at 180C bake for around 18 minutes.

Enjoy!