Tento víkend si upečte něco nadýchaného a plného kamarelového krému. Klasicky se tento dezert připravuje s vanilkovou náplní, ale vyzkoušejte něco jiného a jděte do karamelové varianty!


Odpalované těsto - 125 ml vody, 60 g Hery, 75g hladké mouky, 2 vejce, špetka soli.

V hrnci si necháme rozpustit tuk, pak přilijeme vodu, malinko povaříme a přisypeme mouku. Mícháme, dokud se nám ingredience nespojí v těsto. Těsto si pak stáhneme z plotny a když už není horké, ale je jen teplé, tak do něj zamícháme vejce. Potom si těsto rozdělíme na dvě části a každou si namažeme na pečící papír (z této dávky bude každá velikosti zhruba formátu A5) a v předehřáté troubě pečeme na 200°C asi 15 - 20 minut.

Karamelový krém - 100g cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, mléko, 1/2 másla, čokoláda na zdobení nahoru

Cukr zkaramelizujeme a přilejeme asi 1 dcl mléka, necháme rozvařit (nebojte, po nalétí mléka vám karamel ztuhne, ale rozvařte ho). 1 pudinkový prášek rozmícháme v 1,5dcl mléka a vlijeme do karamelu, uvaříme hustý pudink. Do horkého pudinku vmícháme 1/2 másla a necháme vychladit. Naneste na jeden plát, přikryjte druhým a postříkejte čokoládou.

Pokud chcete přidejte na karamelovou vrstvu ještě ušlehanou šlehačku.



Choux pastry - 125 ml water, 60g butter, 75g flour, 2 eggs, pinch of salt

Gently heat milk, butter and water until the butter has melted, then bring to the boil. Once boiling, turn off the heat and quickly shoot in flour. Beat until the mixture is well combined and comes away from the sides. Cool to hand temperature and beat in the eggs gradually to a smooth dough. Spread them into two plates on baking tray with baking paper and bake 15-20min on 200°C.

Caramel cream - 100g sugar, 1 vanilla pudding powder, milk, 120g butter, chocolate topping

Caramelise the sugar in a saucepan and then add 1dl milk. Let the caramel dissolve and add 2dl milk with mixed pudding powder. Cook the pudding and add butter. Let it cool down and spread over the baked choux pastry. Cover with the second one and put chocolate topping.

Enjoy!