Když mamka poprvé upekla tenhle koláč, tak už nebylo cesty zpět a pak ho jednu dobu musela péct pořád. Strašně jsem si ho oblíbila, ale pamatuju si, že se mamce ne vždycky chtěl péct. Není to hrnková buchta, kdy do misky nasypete hrnek mouky, cukru, pár vajec a máslo/olej/mléko, nalijete na plech a za půl hodiny je hotovo. Není to ale nic super náročného, co byste nezvládli a určitě to za to stojí.

Na těsto budete potřebovat:
250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 droždí, 1 vejce + 1 na potření, 4 lžíce cukru, 1-2 dcl mléka, 2 dcl kysané smetany, špetka soli

Na náplň budete potřebovat: 
1 šlehačka 250 ml, 1 ztužovač do šl., 1 tvaroh - 250 g, 1 vanilkový pudink (sáček na 1/2 mléka), uvařený v 300 ml mléka, cukr dle chuti

Na koláč patří dobenka z polohrubé mouky, hery/másla, cukru a skořice.

Zpracujeme těsto a necháme kynout, během kynutí 1 krát propracujeme (kyne asi 1 hod.). Z vykynutého těsta uděláme 4 koláče (placky) a necháme ještě kynout. Dáme na vymazaný plech, potřeme vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme 20 - 25 min. Mezitím si připravíme náplň: do studeného pudinku vmícháme ušlehanou šlehačku se ztužovačem a tvaroh s vanilkovým cukrem. Po vychladnutí rozkrojíme a naplníme. Povrch koláče pocukrujeme moučkovým cukrem.



I remember when my mum baked the pie for the first time. Then she had to bake it every week, because it became my favourite. I know that mum wasn't always very fond of baking it, because it is not as simple as mixing cup of flour, sugar, eggs and milk, pour it in the form and bake for 30 minutes. It requires a little more effort, but nothing you can't do and most importantly - it is worth it!! 

Ingredients for the dough:
250 g plain flour, 250 g all purposed flour*, 1 cube of yeast, 1 egg + 1 for glaze, 4 tablespoons of sugar, 1-2 dcl of milk, 2dcl of sour cream, pinch of salt

Ingredients for filling:
250 ml of double cream, gelatine, 250 g of quark, 72 g vanilla puding made in 300 ml of milk, vanilla sugar to taste

Streusel made of all purposed flour, butter, cinnamon and sugar.

Process the ingredients for dough and let it prove for one hour. Knead the dough once during the proving. When proved make 4 pies and let them prove for a few minutes more. Glaze them with an egg, pour the streusel on the top and bake it for 20 - 25 minutes at 180 °C. Meanwhile, prepare the filling: mix cooled puding with whipped cream, quark, gelatine and vanilla sugar. When pies are cooled down, cut them in the middle and fill them with the mixture. Sprinkle the top with icing sugar and enjoy.

_________________________________________
*In the Czech republic, we have 3 major types of flour - plain (very smooth), semi-strong (close to all purposed flour) and strong. I baked this recipe in Denmark and I used only plain flour and it was OK, but if you can lay your hands on both, go for it:)