Ahoj!

Byla jsem na skok v Česku a kamarádka Zuzka měla nachystaný švestkový koláč s krémem - byla to velká mňamka - šťavnatý a ne moc sladký. Ještě než jsem odjela, vyzkoušela jsem si jeho rychlejší variantu s meruňkama a taky byl dobrý. Ať jeden či druhý recept - vyzkoušejte!

Ingredience: 270g mouky, 70g cukru, 2 lžíce vody, špetku vanilky, 1/2 prášku na pečení, 120g másla a 1 vejce
Na náplň: 250ml mléka, 2 vejce, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce hladké mouky, 250g smetany na vaření, 70g másla, 100g cukru a ovoce dle chuti - vyzkoušeno s meruňkami a švestkami.
V mojí rychlejší verzi jsem udělala jsem více pudinku a přilila jím meruňky.

Jak na koláč?
Všechny suroviny na těsto spojte, prohněťte a dejte na chvíli do lednice. Mezitím si rozehřejte troubu na 180 a připravte náplň. V části mléka promíchejte vejce, pudinkový prášek a mouku. Zbytek mléka, smetanu, máslo a cukr přiveďte k varu. Míchejte a vlijte vejce s pudinkem a mlékem. Asi minutu provařte. Rozválejte těsto do formy, na něj poklaďte ovoce a zalijte krémem. Pečte asi hodinu na 180C.




Hello!

I was in the Czech Republic for a while and tried an awesome plum pie at my friend's place. Before I left back to Dublin I baked a faster version of it and with apricots. One way or another you should definitely try it. It is juicy and not so sweet :)

Ingredients: 270g flour, 70g sugar, 2 spoons of water, pinch of vanilla, spoon of baking powder, 120g butter, 1 egg
Filling: 250ml milk, 3 eggs, 1 vanilla custard powder, 2 spoons of flour, 250g cream, 70g butter, 100g sugar and fruit according to your taste. I tasted with plums and apricots:)
In my faster version I made custard from the powder only.

How to bake it?
Knet the dough from all ingredients and set to the fridge for about 20 mins. In the meantime prepare your creamy filling and fruit. Bring most of the milk, cream, butter and sugar to boil. In the second part of milk mix eggs, custard powder and flour and while stirring pour into hot milk. Cook for a minute or two and set aside. Roll the dough into pie form, put fruit on the top and cover with the filling. Bake an hour in oven 180C hot:)

Enjoy!